Bílý kříž u letiště

Rekonstrukce Bílého Kříže

Jednou ze vzácných památek nacházejících se na území města Bojkovice je i Bílý Kříž stojící u cesty na letiště. Tato sakrální památka pochází z období kolem roku 1840 a je výrobkem Jindřiščiny huti (Henriettenhűtte), která takovýchto krásných uměleckých děl vyrobila vícero. V roce 1843 se v bojkovské huti vyrobilo 2.718 tun surového železa a 6.425 tun litiny. Bohužel, jak šel čas, tak historické události tomuto kříži přisoudily nelichotivé a nepatřičné umístění, a to na pasinku, který byl obehnán elektrickým ohradníkem. Po určitou dobu tak ke kříži měl přístup pouze hovězí dobytek, který tento kříž využíval k  poškrabání si své kůže, čímž došlo k poškozeník říže, resp. jeho nahnutí a k destabilizaci. Z iniciativy Klubu Bojkovských Skeptiku – Svobodné Občanské Sdružení (KBS-SOS) pak na jaře roku 2011 došlo k  opakovaným jednáním, jež se týkala nutnosti rekonstrukce Bílého Kříže a následnému učinění všech potřebnýchk roků k zajištění opětovné důstojnosti této památky, která je majetkem města Bojkovice. Výsledkem jednání byl velmi vstřícný přístup jak města Bojkovice, tak i firem na území města a též jednotlivých občanů. Ti všichni bezezbytku odvedli bezplatně svůj díl práce tak, že dnes je opět možné posedět u Bílého Kříže na lavičce a zahledět se do nádherné a okouzlující krajiny s tichou vzpomínkou na vše krásné…

Upřímné poděkování tak patří všem těm, kdož se vlastní prací popř. finančně či materiální podporou na rekonstrukci Bílého Kříže podíleli, a to zvláště:

KRONS, s.r.o.- oprava základů kříže, doprava materiálů, položení kamenné dlažby – 9.300,-Kč

Natrix, a.s. Bzová – věnování kamenné dlažby – 4.000,-Kč

Město Bojkovice – kovářské a povrchové práce v četně částečné úhrady opravy kamenného podstavce kříže – 11.500,-Kč

kameník Petr Blaha Vlčnov – oprava podstavce a soklu kříže včetně materiálu – 5.000,-Kč

DATO-FOREST, s.r.o. – dubová lavice – 2.750,-Kč

občané města a členové KBS-SOS: Josef Mitáš, Lubomír Volařík st., Jaroslav Rudolf, Eva Rudolfová, František Gabrhel, Radim Foltýn a Dr. Leo Foltýn – terénní úpravy – 3.200,-Kč.

Celkové náklady na rekonstrukci Bílého kříže tedy představují finanční částku ve výši 35.750,-Kč, kdy je možno konstatovat, že opět bylo naplněno heslo KBS – SOS, a to  „Všichni – všem”.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *